מחשבי כף היד – סוללה, סוללות…

איזה כיף היה יכול להיות אם לא היינו צריכים לטעון את הסוללות של מחשבי כף היד, הטלפונים או המחשבים הניידים שלנו…

אתם יודעים מה? איזה כיף היה אם יכולנו פשוט לטעון את הסוללות רק פעם אחת בחודש, פעם אחת  בשבוע… או אולי פשוט אם היינו יכולים לא לטעון את הסוללה לעיתים תכופות כל כך!

איך מאריכים את חיי הסוללה במכשיר הנייד שלנו?

בשביל לדעת איך להאריך את חיי הסוללה, קודם כל עלינו להבין כמה מושגים מתורת "החשמל והסוללות הנטענות", ואז להכיר את הבזבזנים שיש לנו בתוך המכשיר, במקרה שלנו, בתוך מחשב כף היד.

טוב, אז אנו עוסקים בסוללות נטענות, סוללות ליטיום יון במקרה שלנו. סוללות אלו נהדרות כי הן קלות משקל (יחסית לניקל קנדיום הישנות), הן מזהמות לנו את הסביבה הרבה פחות, ואולי הכי חשוב לנו, הטעינה שלהן מחזיקה הכי הרבה זמן אחרי הכי הבה מחזורי טעינה.

מחזור טעינה – charge cycle, זהו המחזור של טעינה מלאה ופריקה של הסוללה, בעולמנו: טעינת המכשיר "Full" וריקון הסוללה עד שהיא ריקה, או עד הטעינה הבאה. כשאנו אומרים מחזור טעינה, אנו מתכוונים לטעינה מלאה אחרי פריקה מלאה.

פריקה מלאה – זהו המצב בו הסוללה ריקה לגמרי ממתח טעינה, זאת אומרת, הפרש הפוטנציאלים בין הקוטב החיובי לקוטב השלישי כמעט זהים. למה "כמעט"? מפני שסוללת הליטיום יפסיקו את זרם הפריקה לפני פריקה מלאה של תאי הסוללה. וזאת על מנת לשמור על תקינותה של הסוללה.

איך עובדת סוללת ליטיום יון – הטבנולוגיה של ליטיום-יון מבוססת על עיקרון כימי פשוט של שתי אלקטרודות, האנודה והקטודה, בתוך תמיסה יונית אלקטרוליטית, לא ניכנס לאיך זה עובד בדיוק, כי בשביל זה צריך להבין מה זה מטען חיובי, מטען שלילי, קטבים, יונים ואלקטרונים, זרם חשמלי, פוטנציאל וכו'… אבל כדי להבין בדרך הכי פשוטה איך סוללה עובדת, נמחיש את זה באמצעות הסרטון הבא:

ובצורה קצת יותר מדעית, האתר  HowStuffWorks.com מראה לנו את העיקרון הכימי בתוך תאי הסוללה:

אפקט זיכרון – לסוללות ליטיום אין אפקט זיכרון כמו בסוללות ניקל קנדיום הישנות, מה שאומר שאין צורך בפריקת הסוללה לפני טעינתה מחדש. דבר זה חוסך לנו הרבה זמן. סוללה של מחשב כף יד מוכנה לטעינה ופריקה בכל זמן ובכל מצב. ההרכב הכימי של סוללות הליטיום יון מעדיף טעינות חוזרות ממצב טעון על פני טעינה חוזרת ממצב ריק, אז כדאי מאוד להמנע מלרוקן לגמרי את סוללת הליטיום במכשיר שלכם. אם מתח הטעינה בסוללת ליטיום יורד מתחת לקו האדום, יכולים בקלות להרוס את הסוללה ולגרום לסיום חייה.

חיי מדף – אורך חיי הסוללה הינו בן שנתיים עד שלוש שנים, פחות מזה יכול להיות כתוצאה משימוש לא נכון, ויותר מזה יכול שיהיה לא בריא למכשיר בו משתמשים בסוללה. מומלץ מאוד גם לוודא בעת קניית סוללת ליטיום את תאריך הייצור שלה, ולא לקנות סוללות ששכבו הרבה מאוד זמן (חודשים/שנים) במדף בחנות. חשוב לזכור גם שאורך החיים של הסוללה אינו משתנה אם משתמשים בסוללה בפועל או שומרים אותה במגירה, הסוללה מתבלה עם הזמן בלי שום קשר לשימוש בה, כמובן שישנו גם הפקטור של מספר מחזורי טעינה, אבל מומלץ להשתמש בסוללה ולחזור להטעין אותה מאשר לשמור אותה במגירה. ואם כבר לשמור אותה, אז לא במקרר, ולא במצב מלא או ריק, אלא במקרום ייבש, חשוך וקריר, כמו מגירה, כאשר הסוללה הינה במצב של 30% טעינה. יש לזכור להטעין את הסוללה כל כמה זמן, כי הסוללות פורקות את טעינתן גם ללא שימוש, וגם כאשר הן אינן נמצאות בתוך מכשיר הצורך טעינה. מומחים טוענים כי סוללה פורקת 5% מהטעינה שלה כל חודש שהיא נמצאת באחסון – אנחנו בדקנו: זה נכון.

עוד משהו שכשאי מאוד להמנע ממנו כאשר רוצים לשמור על חיי הסוללה, זה חום. חום הוא אחד הגורמים הראשונים שיקצרו את חיי הסוללה, חום רב, כמו בתוך רכב חונה בשמש הישראלית באמצע הקיץ, יכול לגרום במקרה הטוב להפסקת העבודה של הסוללה (בגלל מנגנון לניטור הטמפרטורה למניעת טעינת יתר/קצר חשמלי) ובמקרה הרע לפיצוץ תאי הסוללה וגרימת שריפה. לא בטוח שמישהו ירצה למצוא את הרכב שלו בחנייה כאשר הוא עולה בלהבות…

ועכשיו חזרה לבזבזנים בתוך המכשירי כף יד, אלו הם הרכיבים שגורמים לכך, שהסוללה תפרוק.

מעבד בלוח האם – טוב, כידוע מעבדת שעובד קשה מתחמם יותר, חום זה אררגיה. הטכנולוגיה של היום מנסה כל הזמן לגרום לרכיבים אלו לבזבז כמה שפחות אנרגיה בחום שהם פולטים ולמצות אותה בפעולות חשיבה של המעבדים. בינתיים, מעבד מבזבז המון סוללה בזמן עבודה ומעט סוללה בזמן שינה.

תאורה אחורית של המסך – התאורה של מסכי הLCD במחשבי כף יד הינה תאורת לדים (LED, Light Emitting Diode) והיא בנויה משורה של נוריות לד המחוברות שמקביל למקור המתח. בדרך כלל הזרם הזורם דרך מודול התאורה הינו של כ 45mA – וזה המון.

אלחוט – הכוונה היא לתקשורת אלחוטית בכלל, סלולר, 3G, WiFi, Bluetooth. כל אלה הינם מודולים מאוד בזבזנים של סוללה, אז מומלץ מאוד לכבות אותם אם הם אינם בשימוש, כי הם עוזרים נהדרים לפריקה של הסוללה. תוכנה קטנה וחינמית בשם acbPowerMeter.

נוריות חיווי – מנורות מהבהבות אלו הינן צרכניות כבדות של מתח וזרם. אם נניח שמנורות החיווי של פעולת המכשיר, ונורית הבלוטות' הכחולה היו דולקות באופן קבוע, הן היו צורכות כמחצית מהצריכה הכללית של המכשיר כאשר הוא במצב סטנד-ביי. אך למזלנו, נוריות החיווי רק מהבהבות ולא דולקות קבוע.

ויברטור – טוב, כמובן שכאן הכוונה אינה לויברטור המשמש לצרכים מיוחדים במקומות מיוחדים, אנו מדברים על מנוע הרטט במחשב כף יד, האחראי לרטט לנו בכיס כל פעם שיש SMS נכנס, או שיחה נכנסת. לרב, אנו עושים שימוש ברטט כאשר המכשיר במצב "שקט", וטוב שכך, כי מנוע הרטט הקטן הינו מנוע אלקטרומגנט המסובב לאגר קטן בעל ציריה בלתי שלמה, והסיבוב הלא מדוייק שלה גורם לויברציות. אולי זה נחמד, אבל זה מבזבז המון סוללה במחשב כף היד.

אז מה עושים על מנת לשמר על חיי הסוללה המכשיר כף יד לאורך זמן ועם הרבה שעות של טעינה?

הסיכום הינו שעלינו לשמור על המכשיר והסוללה במקומות קרירים, להתרחק כמה שיותר ממקורות חום, חשיפה ישירה לשמש וכד', לכבות את בלוטות' אם לא משתמשים בו, להנמיך את תאורת המסך עד כמה שאפשר, ולדאוג להשתמש בויברטור רק כשבאמת חייבים… 🙂

רוצים לקרוא עוד קצת על הנושא הזה באנגלית? הכנסו לבלוג הזה

נשמח לענות על כל שאלה