מכשיר האייפון מגיע עם תוכנית עסקית ייחודית המעודדת יצירת אפליקציות עבורו על ידי תגמול המתכנתנים, כתוצאה מכך זוכים לקוחות האייפון 4 לחשיפה לשלל אפליקציות במחירים נמוכים במיוחד ולעתים אף בחינם.

בשלנים ביתיים כקהל יעד

אפליקציות אייפון שונות פונות לקהלי יעד שונים. אחד מקהלי היעד האטרקטיבים הינו קהל היעד של הבשלנים. בעבר, בישול היה הדבר הזה שהאמא עושה על מנת שארוחת הערב תהיה על השולחן. את הכישורים הנדרשים לכך היא לימדה את ביתה. שנות הששים של המאה הקודמת הביאו להוצאת הנשים מהמטבח ויחד עימה יציאה לחרות זו החלו לשגשג עסקי הטייק אווי, המזון המוכן, ארוחות הטלויזיה ושליחויות. במשך תקופת מה נראה כי אמנות הבישול הולכת ומצטמצמת לכדי שפים במסעדות וכי האדם הפשוט די לו לדעת לטגן ביצה, יוצאי הדופן ידעו אף להרתיח מים ולזרוק לתוכם ספגטי משקית, והעילויים שבין הבשלנים הביתיים אף ידעו מתי יש להוציא את הספגטי מהמים.

שנות התשעים הביאו עימם משב רוח חדש בתחום הבישול הביתי, משב רוח אשר הלך והתגבר עד שהפך למיני טורנדו בשנים האחרונות. מגמות חדשות של שמירה על איכות החיים מחד ושמירה על בריאות והרגלי אכילה מכונה מאידך, החזירו את הבשלנים למטבח. שנות האלפים הקפיצו תחום זה קדימה מרחק רב כאשר היוקרה אשר התלוותה לעיסוק בבישול עברה מתחומי ה"נשים למטבח" לתחומי קרב סכינים, שף נולד,  או מטבחי הגיהנום. אחד הערוצים אשר הוכיח לא רק שרידות אל מול טעם משתנה של צופים אלא הוכיח כי מידי שנה הוא צובר עוד ועוד צופים הדוקים המכורים אליו הינו ערוץ האוכל. הבישול הביתי הפך להיות משירות שחייבים לעשות, למקום בו ניתן להתפאר ולהפגין יכולות.

הקידמה, הו הקידמה

יחד עם הרצון להוכיח את עצמנו בבישול והגדלת החשיפה של המטבחים המקצועיים והשפים הבולטים באמצעי התקשורת כך גדל גם הכח הצרכני הטמון בשטח הבישול: החל מספרי הבישול אשר נמכרים היטב ותמיד יש ביקוש לעוד מהם. אם בעבר יכולנו למצוא בכל בית בישראל את הספר מהמטבח באהבה של רות סירקיס, ספר אשר הכיל את כל מגוון המתכונים אותם נוכל להכין בכל ארוחה, כל ימות השנה ואף בחגים – ממתכון פשוט לסלט ביצים ועד הכנת חמין ועוגות והכל בספר אחד, הרי שהיום אחד ממקורות ההכנסה של השפים המוכרים הינם ספרי הבישול – החל ממתכוני שף או מסעדת יוקרה, דרך מתכוני עמים או עדות, וכלה בסוגי בישול ספציפיים כגון ספרי פשטידות או מרקים.

עם התפרצות האינטרנט לחיינו, גם הנגישות למתכונים גברה. אתרי המתכונים והאוכל מתרבים. רק בארץ ניתן למצוא מספר אתרים רב- החל ממתכוני ערוץ החיים הטובים, דרך מתכוני המגזין על השולחן וכלה במתכוני תוכנית בישול של שפים כאלו ואחרים או מתכוני בשלנים מכל רחבי הארץ. לאלו מאיתנו הדוברים אף שפות זרות, כמות אתרי האוכל והמתכונים כיום היא אדירה.

נוסף לנגישות אשר האינטרנט הביא עימו, והחשיפה התיקשורתית לשפים שונים, גם החשיפה לאמצעי בישול מתקדמים עלתה. כיום הסיכוי כי שף ביתי יחפש חומרים כגלוטן על מנת להתפיח את הלחמים הביתיים אשר הוא עושה באמצעות מכונת הלחם הביתית, או קמח דורום להכנת ספגטי תוצרת בית עם מכונת הספגטי הביתית, הסיכוי כי דבר כזה יקרה רב.

עם האוכל בא התיאבון

אתם מכירים את ההרגשה של לחפש מתכון שאתם ממש רוצים להכין, ולמצוא אותו, ולגלות שהוא מתאים לששה סועדים – אבל אתם רק שניים? או מתכון שמדבר על לגלות פאונד של בשר שאת שמו מעולם לא שמעתם? או סתם לרצות לבחור חומרים מקומיים אבל שלא יהיה לכם מושג מה החומרים המקומיים המתאימים כתחליף לאלו אשר מצאתם במתכון?

סוגיות אלו הינן סוגיות אשר הבשלן הביתי העכשווי נתקל בהן לא אחת, ובזכותן הומצאו אפליקציות רבות אשר כל ייעודן לעזור לבשלן בתחביבו.

אפליקציות הבישול הראשונות היו למעשה מסדי נתונים, אשר לעתים הכילו מאגר ראשוני של מתכונים ולעתים אף זה לא. מעבר ליכולת לשלוף מתכון מתוך המאגר בקלות יחסית, האפליקציות הרחיבו ונתנו מיני שירותים: רשימות קניות, תכנון ארוחה או ארוח כולל, בדיקה של נתונים תזונתיים של הארוחה המתוכננת, מחשבוני המרה בין מידות מארצות שונות או מחשבונים המרה בין כמויות שונות במתכון.

כיום, כאשר שלל המתכונים אשר נגיש באמצעות האינטרנט הפך את הצורך במסד נתונים מאין זה ללא יעיל, נשארו כל אותם השירותים כאפליקציות נפרדות אשר נגישות באמצעות האייפון 4. נוסף על אפליקציות השירות הללו, ספרי הבישול ומתכוני השפים הידועים הפכו אף הם לאפליקציות לכל דבר. האייפון 4 מאפשר הורדת אפליקציות הנגישות בקצות האצבעות עבור המרות, תיכנון, גישה לאתרי מתכונים נבחרים כ- Epicurious, גישה ל"ייעוץ אישי" של מרתה סטוארט או השף הערום, ואפילו המלצות על נתחי בשר מתאימים וחיתוכי קצבים שונים.