טלפונים סלולריים: השפעותיה של הקרינה הסלולרית

בשנות התשעים חל גידול ניכר בשימוש בסוג חדש של מכשירים – טלפונים סלולריים. השימוש בטלפון סלולרי כולל יתרונות רבים:

  • ניידות ונגישות – טלפון סלולרי מאפשר התניידות בעת הדיברות ונגישות בכל זמן ומצב. יתרון הניידות הוא גדול במיוחד במצבים עסקיים בהם על בעל הטלפון להיות נגיש בכל עת וטלפון סלולרי מאפשרי התניידות ללא איבוד נגישות. קבוצה נוספת בה ניידות ונגישות משמעותיים היא קבוצה הילדים ובני הנוער אשר מסירים דאגה רבה מהורים מודאגים.
  • פרטיות – טלפון סלולרי הינו פרטי בניגוד לטלפון ביתי השייך לבני המשפחה כולה.
  • שיכלולים – טלפון היום הוא הרבה יותר מאשר רק טלפון סלולרי – הוא גם מצלמה, מסרטת וידאו או רשמקול, הוא נגן מוזיקה, הוא מקרן סרטים וסדרות, קונסולת משחק ומאפשר נגישות לאינטרנט מכל מקום

יחד עם הגידול הניכר בשימוש בטלפונים הסלולריים החל גם החשש מפני החשיפה המוגברת של המשתמשים בטלפונים סלולריים לקרינה הבלתי מייננת אותה חושפים טלפונים אלו.

השפעות בריאותיות

ההשפעה הבריאותית העיקרית מפניה חוששים בשל הגידול הן במספר טלפונים סלולריים ובמשך השיחות בהם, והן מגידול מספרן של האנטנות המשדרות – תחנות הבסיס – היא גידול במקרי הסרטן. אמנם קרינת הטלפונים הסלולריים היא קרינה בלתי מייננת אשר השפעתה העיקרית על הגוף היא חימומו, אולם על פי מחקרים נוכחיים אכן חל גידול משמעותי במספר מקרי הסרטן הקשור ישירות לכמות הזמן אשר אדם מבלה עם טלפון סלולרי פעיל צמוד לראשו.

בארץ נערך מחקר בבית החולים שיבא אשר גילה קשר מובהק בין משך הזמן בו בילה אדם בשיחות בטלפון הסלולרי לבין סיכוי ללקות בסרטן בלוטות הרוק – סיכוי העולה פי 3 על הסיכוי בקרב אלו הממעטים להשתמש בטלפון סלולרי.

סכנה בריאותית נוספת הקיימת אשר אינה קשורה לסרטן היא עלייה בסיכון לחלות במחלת הקטרקט, אשר גורמת עיוורון. מחלת הקטרקט היא תופעה ידועה בקרב אנשים העובדים בסביבת משדרים בעלי קרינה בתדר דומה ובעוצמה גבוהה, כיוון ולרשתית העין אין מנגנוני ויסות טמפרטורה טובים כמו כלי הדם אשר מצויים בראש. אמנם עליית הטמפרטורה בעין המדבר אינה עולה על כחצי מעלה ומשום כך לא נחקרה מספיק, אולם סכנה זו נשארת סכנה קיימת.

פתרונות אפשריים לקרינת הטלפונים הסלולריים

קרינת הטלפונים הסלולריים מתפוגגת במידה רבה ככל והטלפון רחוק מגופו של המנהל השיחה. הקרינה קטנה כריבוע המרחק בין האדם לטלפון כך שהגדלת המרחק פי עשר מקטינה את כמות הקרינה אליה נחשף האדם פי מאה (עשר בריבוע).

עובדה זו הביאה לחיפוש פתרונות אפשריים להרחקת מכשיר הטלפון הסלולרי מראש המדבר. בתחילה הומצאו האוזניות  אשר היו מחוברות באמצעות חוט חשמל לטלפון הסלולרי. פתרון זו למרות כי הוא מהווה פתרון יעיל לבעיית הקרינה, נתפס כמסוכן כי בתחילה חשבו כי הקרינה נפלטת גם מחוט המתכת.

פתרון נוסף הוא אוזניית הבלוטות' אשר משדרת וקולטת מהטלפון הסלולרי ואינה מקושרת לטלפון בחוטים כלל. פתרון זה, הינו פתרון אלגנטי המאפשר שיחרור הידיים לביצוע עבודות נוספות ואינו מערב חוטים המקשרים בין הטלפון לאוזניה אולם יש לזכור כי האוזניה כשלעצמה הינה משדר זעיר, אמנם משדר המשדר עומה נמוכה מאד ביחב לטלפון הסלולרי עצמו, אולם  משדר לכל דבר ועניין.

פתרון מוצלח נוסף הוא השימוש בדיבורית אולם חסרונו הוא בכך כי שימוש בדיבורית פוגע באיכת פרטיות השיחה.

נשמח לענות על כל שאלה