קורוזיה (שיתוך) במעגל אלקטרוני של מחשב כף יד

מהי קורוזיה?

קורוזיה, או בעברית "שיתוך", על פי ויקיפדיה: "זהו תהליך כימי הרסני במתכת, הנובע ממגע בחומר אחר (חמצן, למשל) או מסביבה חומצית או בסיסית במיוחד".

הסוג הנפוץ ביותר של קורוזיה במחשבי כף יד, היא קורוזיה גלוונית, קורוזיה זו נגרמת על ידי מגע חשמלי וקשר אלקטרוליטי (כמו תמיסת מי מלח, לחות מהים או זיעה) בין שתי מתכות. הבעיה נוצרת כאשר הקורוזיה גורמת לקצר חשמלי ברכיב, מעגל או בקר בלוח האם של מחשב כף היד. לעיתים קורים מקרים שהקורוזיה תוקפת מעגלי זיכרון, רכיבי CMOS או סוללות גיבוי,  המכשיר נותר ללא זיכרון להרצת תוכניות או מערכת הפעלה (רום-ROM).

דגם נפוץ מאוד בישראל, הינו מחשב כף יד Asus A639. מכשיר זה הינו מחשב כף יד בעל מערכת הפעלה WM5 או WM6 (אם שודרג על ידי היבואן). פעמים רבות קרו וקורים מקרים שמכשיר נתקע במסך ה-boot הראשוני, מסך כחול בו מופיע הלוגו של חברת אסוס.

אחד הפתרונות לטיפול בבעיה זו, היא טיפול בקורוזיה שיכולה להיווצר סביב מעגל בקר הטעינה והגיבוי. כאן נכנסים לעבודה חומרים כימיים המיועדים בטיפול ברכיבים ובמתכות מחומצנות. לרב, הטיפול בקורוזיה יכול לנקות אותה ולהפסיק את הפעולה ההרסנית שלה, אבל אין שום אחריות שהקורוזיה לא תחזור בעתיד.

לכן, מומלץ מאוד להרחיק את מכשיר כף היד ממקורות לחות ורטיבות, ואם קרה מקרה שהמחשב כף יד נרטב, יש לפעול במהירות להפסקת פעילות המכשיר וייבושו. מכיוון שפתיחה ופירוק של מכשירים רבים זאת לא פעולה פשוטה, מומלץ קודם כל להוציא את הסוללה הראשית של מחשב כף היד, ואם הסוללה אינה נשלפת, לחפש את מתג ניתוק הסוללה בתחתית המכשיר, על מנת להפסיק כמה שיותר מהר כל זרם חשמלי בלוח האם של המחשב.

לוחות אם של מחשבי כף יד שנתקפו בקורוסיה קשה, בגלל אי שימוש ממושך, או בגלל חשיפה לרטיבות קשה, כמו מי ים, מי ברז, קפה, סודה, קולה וכו'

מה לעשות ומה לא לעשות כשהמכשיר נרטב?

מה כן לעשות: לנתק את הסוללה הראשית, ובמידת האפשר, לנתק גם את סוללת הגיבוי המחובר באמצעות קונקטור או מולחמת בלוח האם. לייבש את המכשיר באמצעות נייר סופג נקי. ממש בעדינות ומבלי לשפשף. לטבול את לוח האם בחומר נוגד קורוזיה, על בסיס אלכוהול למשל, לכמה דקות לפחות. לייבש באמצעות אוויר נייר סופג.

מה לא לעשות: לא לשטוף במי ברז, או מים מזוקקים. לא לייבש עם מייבש שיער, ולא להכניס לצנצנת עם אורז.

ההמלצה הכי חמה שתוכלו לקבל, היא להחזיק בבית תמיד סט כלים פשוטים וזולים לפתיחת המכשיר היקר שבבעלותכם, ובמקרה חירום (כוס קפה שנשפך עליו, נפילה לכיור ולאסלה חס וחלילה…) יהיו לכם הכלים לתת למכשיר שלכם לפחות עזרה ראשונה.

והכי הכי חשוב: אחרי שסיימתם לתת את העזרה הראשונה למכשירכם, כם אם אתה בטוחים ב-100 אחוז שהמכשיר חזר להיות יבש, הדלקתם אותו והכל עובד, אין זה אומר שמכשיר באמת יבש לגמרי. מומלץ לחכות בסבלנות עוד כמה ימים מבלי להשתמש במכשיר, ואפילו לקחת אותו למעבדת שירות על מנת שהוא ייזכה לטיפול על ידי טכנאי מקצועי. אם לאו, יש סיכוי טוב מאוד שהמכשיר ייפתח קורוזיה הרסנית תוך כמה ימים, שבועות או חודשים ואתם לא תדעו בכלל למה…

הוא תהליך כימי הרסני במתכת, הנובע ממגע בחומר אחר (חמצן, למשל) או מסביבה חומצית או בסיסית במיוחד.

נשמח לענות על כל שאלה